Hasta Haklari Aktivistleri Dernegi

Haberler

Sağlık Sektörü ve Hak İhlâllerindeki Haberler

Acil Vurgunu!

Sağlık alanında yapılan birçok olumlu düzenlemeye rağmen özel hastaneler vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor. Özel hastanelerin yüksek fark ücreti aldığını ortaya çıkardığımız haberimizin ardından, hastanelerin aynı tutumu acil servislerde de gösterdikleri ortaya çıktı. Özellikle acil durumlarda özel hastanelere başvuran birçok hastaya yüksek meblağlı faturalar çıkarılmakta. Sağlık Bakanlığı’nın acil hallerde yapılan müdahalelerde ücret alınamayacağını defalarca açıklamasına rağmen özel hastaneler bu kanunsuzluğu sürdürüyor. Konu ile ilgili kendilerine de çok sayıda şikayet geldiğini söyleyen Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, bu tür durumların suç teşkil ettiğini ve hastanelere kapatmaya kadar ceza verilebileceğini ifade etti.

‘Acil değilsin’ deniliyor

Bazı özel hastaneler yeterli ekonomik gücü bulunmayan hastaları kabul etmediğini aktaran Orhan Demir, ”Hastalar ödeme yapabilecek durumda ise daha acile girer girmez hastaya veya yakınlarına tedavi masraflarını ödeyeceğine dair taahhütname imzalattırılıyor” dedi. Kimi özel hastanelerin de acil olduğu halde hastaları ‘acil değilsin’ diyerek polikliniklere yönlendirdiğini kaydeden Demir, “Bu sayede ve hem devletten hem hastadan fark ücreti alıyorlar. Yönetmeliklere göre bu suçtur ve kapatmaya varana kadar cezası var” diye konuştu. 

1500 lirayı geri aldı

Ankara’da eşini doğum için özel bir hastaneye götürdüğünü anlatan Salim Çalık, hastanenin kendilerine 850 lira fatura çıkardığını söyledi. Daha sonra acil servislerde verilen doğum hizmetleri için ücret talep edilemeyeceğini öğrenen Çalık, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvurduğunu ve hastanenin ceza almasını beklediğini ifade etti. İzmir’de doğum için özel bir hastanenin acil servisine gittiklerini söyleyen Özcan Ertem ise 2500 lira ödediklerini belirtti. Daha sonra verilen faturayı incelediğinde 1500 liranın hasta katılım payı olarak alındığını fark eden Ertem, hastaneye dava açacağını söyleyince fazla ödediği 1500 liranın kendisine iade edildiğini anlattı.

Acil hallerde ücret alınamaz

Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre acil haller, ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığı takdirde hayatın veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlardır. Sözleşmeli ve sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucuları acil servislerde acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri için kişilerden ilave ücret talep edemez.

Gerekli tedaviyi yapmak zorundalar

Acil sağlık hizmeti vermekle yükümlü tüm sağlık kuruluşları, durumu acil tanımına uyan hastaların sağlık güvencesi olup olmadığına veya ödeme gücü bulunup bulunmadığına bakmaksızın acil hastalar kabul etmek ve gerekli tıbbi tedaviyi yapmak zorunda. Ayrıca bunun dışında yine acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetlerinin yanında yoğun bakım hizmetleri, yeni doğan hizmetleri, yanık tedavileri, kanser tedavisi, radyo terapi, kemoterapi, organ doku ve hücre nakilleri, doğumsal haller için yapılan cerrahi işlemler, diyaliz tedavileri, kalp krizine bağlı tüm cerrahi işlemler gibi müdahalelerde hastaneler herhangi bir ücret alamaz.

Ne yapılmalı?

Sağlık kuruluşlarının herhangi bir uygulamasından mağdur olan vatandaşların, Sosyal Güvenlik Kurumu’na, İl Sağlık Müdürlükleri’ne, valilik ve savcılıklara şikayetlerini iletmeleri veya Sağlık Bakanlığı’nın ALO 184 hattını aramaları gerekiyor.

 

ABDÜLKADİR KARAKAYA

Etiketler...