Hasta Haklari Aktivistleri Dernegi

Haberler

Sağlık Sektörü ve Hak İhlâllerindeki Haberler

HASTALARIN MECBURİYETİ ÜZERİNDEN HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDİLMEMELİ!

ÖZEL HASTANELERİN DEĞİL VATANDAŞIN SORUNU VAR! 

 Her taraf şaşırtıcı biçimde ve hızla, içine girdiğinizde beş yıldızlı otele girmiş gibi hissedebileceğiniz tarzda yeni ve özel hastanelerle dolmaya başlamışken, var olanlar il il, ilçe ilçe şubelerini arttırırken özel hastanelerin kapanma tehlikesiyle gündeme getirilmesi izahtan vareste olup vatandaşı uyutmanın keşfedilen yeni yolu olsa gerek.

 

 

SON 4 YILDA VATANDAŞTAN ALINAN ÜCRETLER %50 ARTTIRILMIŞTIR

 

özel hastanelerin 6 yıl önceki fiyatlarla hizmet verdiği söylemi veya hastanelerin kapanma noktasına geldiği gerçeği yansıtmamaktadır. Sağlık Uygulama Tebliğinde zaman zaman fiyatlarda değişiklik yapılmakla birlikte bu değişiklik daha fazla Kâr amaçlı özel hastaneleri tatmin etmemektedir.

Ayrıca sağlık hizmeti bedellerine ek olarak vatandaştan alınan ilave ücret 2008 yılında %30 iken 2010’da %70 olmuş 2012’de bu oran %90’a çıkarılmıştır. Tabi bu yasal olan kısmıdır.

Bir de özel hastanelerin bağlı oldukları tüm mevzuata aykırı davranmak suretiyle; fatura vermeme, iki türlü fatura düzenleme,ücretsiz sağlık hizmetlerinden ücret alma gibi tahsilatları bulunmaktadır. Geçtiğimiz günlerde bu durumların çoğu denetimlerle ortaya çıkarılmıştır.  

 

 A sınıfı bir özel hastane 2008 yılında Kardiyoloji Muayenesi olan bir vatandaş için;

 Sağlık  Uygulama Tebliği uyarınca SGK’dan   :  31,00TL

Vatandaştan(ilave ücret adı altında %30)          :  9,30TL+KDV

                                                     TOPLAMDA: 40,30TL+KDV

 

 A sınıfı bir özel hastane 2012 yılında Kardiyoloji Muayenesi olan bir vatandaş için;

 Sağlık Uygulama Tebliği uyarınca SGK’dan    : 34,00TL

Vatandaştan(ilave ücret adı altında %90)          : 30,60TL+KDV

                                                TOPLAMDA      :  64,60TL+KDV tahsil etmesi gerekir.

 

 

Hesap bu kadar açık ve netken, özel hastanelerin artan şubeleri kâr ettiklerini doğrularken, üyelerinin çıkarlarını korumaya yönelik yapılan bu açıklamalar vatandaşa yapılan haksızlığı ve hukuksuzluğu gölgede bırakmaktadır.

Özel hastanelerin hukuka aykırı haksız ve yersiz ücretler tahsil ettiği gerçeği Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından örtbas edilmektedir. “SGK”ya şikayet edin diye yol gösterilirken şikâyetler sürüncemede bırakılmaktadır.

HAKLI OLSANIZDA ÖDEDİĞİNİZ PARAYI GERİ ALAMIYORSUNUZ

 

Diğer yandan şikâyet sonucu hastaneye ceza çıksa da vatandaşın cebinden haksız alınan paranın iadesi yapılmamaktadır.

Kısaca bir yandan vatandaş özel hastanelere mecbur edilmekte diğer yandan hastaların bu mecburiyeti özel hastaneler tarafından kötüye kullanılarak haksız ve yersiz kazanç elde edilmektedir.

 

 

HASTALARIN SAĞLIĞI VE MECBURİYETİ ÜZERİNDEN HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDİLMEMELİ

 

Derneğimizin yaptığı çalışmada İstanbul da bulunan Özel hastanelerinin yüzde yetmiş altısının vatandaştan haksız olarak fazla fark ücreti aldığını ortaya koymaktadır. Ayrıca derneğimizi yapılan  bin 823 müracaatın 438’i özel hastanelerin fazla fark ücreti, 93’ü ise acil sağlık hizmetlerinde ücret alındığına yöneliktir. Bu veriler göstermektedir ki özel hastaneler Başbakanlık genelgesini,acil sağlık hizmetleri ve özel hastaneler yönetmeliğini ilgili kamu kurumu ve onların yetkililerine rağmen  ihlal etmektedir.

Artık hastalar, sağlık hizmeti verilen bütün kurum ve kuruluşlarda insan haysiyetine yakışır şekilde Adalet ve hakkaniyete uygun hasta haklarından faydalanabilmeli, hak ihlâllerinden korunabilmeli, tıbbı gereklere uygun sağlık hizmetini alabilmelidir. Hastaların sağlığı ve mecburiyeti üzerinden haksız ve yersiz kazanç elde edilmemelidir.

 

Orhan Demir 

Etiketler...